Processzor figyelés a szenzorok segítségével az Ubuntu Linux rendszeren

Számítógépünk teljesítményét komolyabban kihasználó - esetleg tuningoló felhasználók számára fontos szempont a gépük processzorának hőmérséklet-figyelése. Ez a leírás egy lehetséges megoldást nyújt, melynek használatával megelőzhetjük az esetleges túlmelegedést, figyelve a gép hőmérséklet változásait. Az alkalmazás, melyet a GNOME panelhez hozzáadhatunk, mindig szem előtt lehet munka közben.

1.) Előkészületek

Indítsuk el a Synaptic csomagkezelőt - Rendszer -> Adminisztráció -> Synaptic csomagkezelő - és a Beállítások -> Tárolók menüponton belül, amennyiben nincs, engedélyezzük a Közösségi karbantartású nyílt forrású szoftverek - universe - lehetőséget.

2.) Telepítés

Szintén Synaptic csomagkezelőben telepítsük fel az lm-sensors és sensors-applet csomagokat, de használhatjuk a Terminál-t is:

sudo apt-get install lm-sensors sensors-applet

3.) Használat

Adjuk hozzá a panelhez az újonnan telepített szenzorokat: kattintsunk a panel üres területére jobb egérgombbal, és válasszuk a Hozzáadás a panelhez... lehetőséget. A megjelenő listából kattintsunk duplán a Hardware Sensor Monitor nevű sorra, mire megjelennek a hőmérők a panel azon részén, ahová éppen jobb egérgombbal kattintva hozzáadtuk.

A hőmérőre kattintva jobb egérgombbal lehetőségünk van beállítások elvégzésére - például megadhatjuk a hőmérséklet mértékegységét - Celsius fok, Fahrenheit, Kelvin - vagy ki- és bekapcsolhatjuk az egyes mérendő összetevőket - CPU, GPU stb.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.